Tunnista, reagoi, toimi – Turvallisuusajattelun perusteet kouluympäristössä
Tunnista, reagoi, toimi – Turvallisuusajattelun perusteet kouluympäristössä -verkkokurssi on syntynyt Turun ja Kaarinan kaupunkien sekä Sote-akatemian välisessä yhteistyössä tärkeiden ja ajankohtaisten teemojen äärellä.
Turun ja Kaarinan kaupungeissa on käynnissä lasten ja nuorten rikollisuutta ehkäisevät OKM:n rahoittamat hankkeet. Kaarinan kaupungin Meidän nuoret -hankkeen (2023–24) päätavoitteena on ennaltaehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä, epäsosiaalista käyttäytymistä ja väkivaltaa. Turun kaupungin jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemisen projektin tavoitteena on mm. lisätä kasvatus- ja opetushenkilöstön osaamista sekä kehittää turvallisuuden tilannekuvaa ja yhteistä ymmärrystä olemassa olevissa organisaatiorakenteissa.
Tällä opintojaksolla perehdytään turvallisuuteen ja turvallisuusajattelun perusteisiin koulumaailmassa. Näiden avulla saadaan avaimia ja keinoja tunnistaa, reagoida ja toimia erilaisissa tilanteissa ja koulumaailman ilmiöissä. Turvallisuusajattelu voi alkuun kuulostaa monimutkaiselta käsitteeltä, mutta käytännössä sillä tässä kontekstissa tarkoitetaan kykyä tunnistaa turvallisuuden merkitystä kouluyhteisössä sekä oman ammattiroolinsa ja toimintansa merkitystä turvallisuuden muodostumiseen kouluyhteisössä. Turvallisuusjohtamisen perusperiaatteita olisi hyvä kuljettaa jokaisen työyhteisön jäsenen arkisessa työssä. Ennakoivat ajatusmallit turvallisuusnäkökulmasta varmistavat, että suunnittelu, varautuminen ja käytäntö sekä tilanteista oppiminen yhteisönä edesauttavat oppilaitosturvallisuuden osa-alueiden toteutumista.
Turvallisuusajatteluun liittyy kyky toimia erilaisissa tilanteissa ja tunnistaa oman toiminnan mahdollisuuksia ja toimintatapoja. Lain vaatima ilmoitusvelvollisuus on käsitelty oppilaitoksessa työskentelyn näkökulmasta. Kokonaisuudessa tuodaan ilmi monialaisen yhteistyön tärkeys, mutta myös ilmoitusvelvollisuuden henkilökohtaisuus lasten ja nuorten kanssa tehtävässä työssä. Ilmoitusvelvollisuuden tärkeimpänä osa-alueena on tunnettava lastensuojelun ilmoituskäytänteet ja yleinen prosessin eteneminen.
Oppilaitosympäristössä työskentely on hiukan erilaista kuin muissa yhteisöissä, sillä monella eri ammattilaisella on lain vaatimia velvoitteita työn kohteiden tai asiakkaiden turvallisuuteen liittyen. Oppilaitoksen henkilökunnan vastuut ja velvollisuudet on käsitelty tarkemmin opettajan ja rehtorin työn näkökulmasta. Turvallisuusajattelussa on keskeistä ymmärtää oma rooli yhteisön tekijänä, turvallisuuden ylläpitäjänä ja kehittäjänä.
Turvallisuusajattelussa kaikki lähtee kohtaamisesta, sen laadukkaasta toteuttamisesta ja yhteisen tulevaisuuden rakentamisesta; onpa kyse sitten lapsesta, nuoresta, kollegasta tai yhteistyökumppanista. Laadukkaasti toteuteutettu kohtaamistyö on proaktiivista toimintaa, joka vähentää turvallisuuden riskikehityspolkuja (esim. syrjäytymiskehitys). Kaikki ihmisten kanssa tehtävä työ on ainakin osittain kohtaamista ja kohtaamisosaamista voi uran varrella kehittää. Kohtaamista käsitellään tällä itsenäisellä verkkokurssilla asiakastyön näkökulmasta ja yleisemmällä tasolla kohtaamattomuuden riskien näkökulmasta. Yhtenä näkökulmana avataan väkivallan tekijöiden ja kokijoiden kohtaamista.
Verkkokurssimme on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tai jo työskentelevät kouluympäristössä. Opintojakso tarjoaa tiiviin tietopaketin ilmoitusvelvollisuudesta, monialaisesta yhteistyöstä, vastuista ja velvollisuuksista kouluissa. Se herättää ajattelemaan kohtaamisen ja turvallisuusajattelun merkitystä arkisessa työssä. Erityisen hyvin itsenäisesti suoritettava verkkokurssi soveltuu kasvatus- ja koulualojen opiskelijoille. Sisältö tukee kuitenkin kaikkia ammattikuntia, jotka työskentelevät kouluympäristössä.
Yhteistyökumppanit:
Kaarinan kaupunki & Turun kaupunki
Opintopistemäärä: 1 op
Opintojaksokoodi: SOTE0039
Lisätietoja opinto-oppaasta
Ilmoittautuminen
Mikäli haluat suoritusmerkinnän, voit ilmoittautua opintojakson suorittajaksi ja tehdä vaadittavat tehtävät oppimisympäristössä. Vain ilmoittautuneet saavat pääsyn opintojakson tehtäviin/tenttiin.
Voit ilmoittautua suorittajaksi vuoden ympäri, avoimen yliopiston ilmoittautumisissa olevaa kesätaukoa lukuun ottamatta. Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi kirjautumisohjeet kurssialustalle HUOM! avoimen yliopiston kautta ilmoittautuvilla suoritusohjeiden saamisessa on viive (max. 12 arkipäivää) ja ohjeet saapuvat kun ilmoittautumisesi on käsitelty.
- Turun yliopiston tutkinto-opiskelijan ilmoittautuminen tehdään Pepissä opiskelijan työpöydällä, josta näet ilmoittautumisajat. Ilmoittautuminen avautuu 2.12.2024.
- Avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautuminen tehdään ilmoittautumispalvelussa, josta näet ilmoittautumisajan ja opinto-oikeuden keston. Opintomaksu on 15 euroa. Lisätietoja avoimen yliopisto-opetuksen esittelysivulta. Ilmoittautuminen avautuu 2.12.2024.
- Kaarinan kaupungin ja Turun kaupungin työntekijät voivat suorittaa opintojakson ilmaiseksi ilmoittautumalla tästä linkistä ja käyttämällä ilmoittauduttaessa kaarina.fi ja turku.fi työsähköpostiosoitetta. Ilmoittautuminen avautuu 12.11.2024.
Sinua voisi kiinnostaa myös opintojaksomme…